‘Mensen krijgen weer hoop’

Wie ben je en wat is je achtergrond?
Ik ben Robbert Brouwer. Ik heb in de verhuizing/transport gewerkt. Daarna bij Shell als servicemedewerker. Vervolgens heb ik acht jaar arbeidsmatige dagbesteding gedaan. Ik kwam toen in aanraking met de cursus Werken Met Eigen Ervaring en besloot die te volgen. Tenslotte bij de Stichting Lumen Holland Rijnland terechtgekomen om nog een cursus te volgen. Bij Lumen boden ze me meteen aan om als vrijwilliger in de Vliegende Brigade in Leiden te werken, dat was begin 2017.

Je bent als vrijwilliger gestart, nu heb je een betaalde baan, hoe is dat proces in zijn werk gegaan?
Ik had een IVA uitkering en ging steeds meer werken bij Lumen. Toen heb ik een mail gestuurd naar de coördinator arbeidsparticipatie om te overleggen over een betaalde functie die bij me zou kunnen passen. De functie kwam er bij Lumen zelf en ik ben toen gestart als ervaringsdeskundige cliëntondersteuner met coördinerende taken.

Ook heb ik een mail gestuurd naar het Uwv. Ik kreeg daar contact met een arbeidsdeskundige. Zij was erg sympathiek en vond het erg positief dat ik weer betaald aan de slag durfde. Zij heeft me ondanks het feit dat ik daar nog geen recht op had op dat moment, in contact gebracht met een jobcoach.

Waar ik tegenaan ben gelopen is dat het een moeilijke beslissing is om naar een betaalde baan te gaan als je al zolang niet hebt kunnen werken. Als je in je psychische problemen terugvalt, krijg je nog één jaar je bestaande uitkering daarna verval je in een andere uitkering.
Er is ook een duidelijk verschil tussen werken als vrijwilliger en werken in een betaalde baan. In de laatste situatie heb je meer verantwoordelijkheid… en meer e-mail!

Wat vind je leuk aan het werk als ervaringsdeskundig cliëntondersteuner?
Dat je mensen weer hoop mag geven. Je kunt heel erg meebewegen met cliënt. Het verschil dat we maken merk je echt.

Wat zijn de do’s bij het vinden van betaald werk?
Je moet heel veel informeren naar alle mogelijkheden. Kies voor een jobcoach. Zorg dat je mensen om je heen hebt met wie je kunt praten over het proces. Let op je reistijd, zorg dat de dagen niet te lang worden.

Wat zijn de don’ts bij het vinden van betaald werk?
Wees niet te snel, niet te naïef.

Robbert is actief als onafhankelijk ervaringsdeskundig cliëntondersteuner in de Rijnstreek. In deze hoedanigheid ondersteunt hij mensen onder andere bij het vinden van de juiste zorg en het bevorderen van participatie.