Boekenweek 2021: Vijf boekentips van Opgenomen op de Werkvloer

Geplaatst op 3 juni 2021 -
Boekenweek man leest boek buiten

Een conducteur die begrijpend knikt en van de ene naar de andere reiziger in de trein loopt die met zijn neus in een boek zit. Na wat uitstel is nu dan eindelijk de Boekenweek weer aangebroken.

Dit jaar lezen we waarschijnlijk buiten in het zonnetje en niet in de trein, maar als je ondanks alles in deze tijden toch met de trein moet gaan, is het leuk om te bedenken dat NS dit jaar de Boekenweek voor de 20ste keer sponsort.

Het jubileum van de NS is vermeldenswaardig, maar het is slechts een deel uit de 86-jarige geschiedenis van de Boekenweek. Dit jaar vindt de Boekenweek plaats van 29 mei tot en met 6 juni en is het thema “Tweestrijd”.

In volgend kort lijstje van boeken die wij onder je aandacht willen brengen, komt dit thema ook steeds weer aan bod. Een van de boeken is zelfs getiteld; “Vertel ik het of vertel ik het niet”. De tweestrijd waar het er hier vooral om gaat is het wel of niet delen van een psychische aandoening met de werkgever. Het thema tweestrijd is in de andere boeken wat breder op te vatten. Ook het verwerken van trauma en het leven met een stoornis passeren de revue.

  1. Ondersteboven van Annerieke de Vries
  2. Vertel ik het of vertel ik het niet van Anita Hubner
  3. Dansen van Lonneke Tomas
  4. Van kwetsbaarheid naar kracht van Nadya van der Sluis
  5. Werken als een gek van Marieke Sweens

Ondersteboven van Annerieke de Vries

boekenweek Ondersteboven
Het eerste boek dat wij in het kort willen bespreken is Ondersteboven” van Annerieke de Vries. Een moeder, die worstelt met het verlies van haar erg getalenteerde zoon, die geplaagd werd door ‘een draak in zijn hoofd’. Beseffend dat hij niet alleen was in zijn strijd, besluit ze om haar talenten in te zetten om wat te betekenen voor de mensen die nog in deze strijd zitten. Het leven dendert intussen door en ze moet daarin een weg vinden met haar rouw.

Vertel ik het of vertel ik het niet van Anita Hubner

boekenweek vertel_ik_het_wel_of_vertel_ik_het_niet_-_anita_hubner
Vertel ik het of vertel ik het niet” is geschreven door Anita Hubner. Gelukkig leven we niet meer in de tijden van weleer, als het gaat om hoe er wordt gekeken naar mensen met een psychische aandoening en hun plek in de maatschappij. Dit betekent jammer genoeg nog niet dat het stigma verdwenen is. Dit boek reikt je praktische handvatten aan hoe je hiermee omgaat en maakt je ook bewust van de stigma’s die je er misschien zelf op na houdt en die je in de weg zouden kunnen staan. Een uitgebreide boekbeschrijving van ons teamlid Ron lees je via deze link.

Dansen van Lonneke Tomas

boekenweek dansen
Lonneke Tomas, geeft met haar boek “Dansen een intieme kijk in het hoofd van iemand die leeft met een bipolaire stoornis. Ze beschrijft haar bewuste keus voor het leven en het steeds groter wordende aantal lichtpuntjes, de overwinningen die ze daarbij boekt. Met haar persoonlijke verhaal steekt ze lotgenoten een hart onder de riem en deelt ze kennis die ze tijdens haar eigen strijd heeft opgedaan. Ook neemt ze de mensen die hier geen ervaring mee hebben aan de hand en schets ze een beeld van wat een bipolaire stoornis betekent voor de persoon die er mee leeft.

Van kwetsbaarheid naar kracht van Nadya van der Sluis

boekenweek kwetsbaarheid kracht
Als Nederlandse op stage in Australië een psychose krijgen en hele dagen kwijt zijn. Het overkwam Nadya van der Sluis. Deze ervaring heeft gelukkig niet kunnen verhinderen dat ze nu elf jaar nadat ze dit meemaakte, werkt als jurist bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. In haar boek “Van kwetsbaarheid naar kracht beschrijft ze de route die ze heeft bewandeld. Gewapend met het gegeven dat 43.5% van de inwoners in Nederland ooit geconfronteerd wordt met een psychische aandoening, breekt ze met dit werk een lans voor het uit de taboesfeer halen hiervan.

Werken als een gek van Marieke Smeets

boekenweek werken als een gek
Nu we toch eenmaal in de cijfertjes zijn gedoken, kunnen we ook delen dat één op de zes werknemers een psychische aandoening heeft. Die denken meestal dat ze wel gek zouden zijn om dit met hun werkgever te delen. Die angst blijkt dan weer helemaal niet gek te zijn, daar er nog steeds vooroordelen leven die gevolgen kunnen hebben voor je werk. In Werken als een gek” legt Marieke Sweens aan de hand van een persoonlijk verhaal hoe je dit gesprek met je werkgever aan kunt gaan en hoe je als werkgever hiermee omgaat. De te behalen winst maakt volgens haar de openheid absoluut de moeite waard. Mike Boddé, cabaretier en schrijver van het boek “Pil”, zegt hierover: “Een zware psychische aandoening hebben is al moeilijk genoeg, als je die ook nog eens geheim moet houden kost je dat veel energie, en loop je het gevaar geïsoleerd te raken. Daarom is openheid belangrijk.”.

 

Veel wijsheid en leesplezier gewenst!

Heb je zelf nog goede tips of aanvullingen, laat het ons weten via een reactie op facebook of LinkedIn.