“Gele kaart voor een exclusieve arbeidsmarkt”

Geplaatst op 22 mei 2021 -

Lid van ons Expertteam, Monique van Biezen, was in april een van de sprekers bij het webinar “Gele kaart voor een exclusieve arbeidsmarkt“. Het webinar richtte zich op beleidsmakers en mensen met uitvoerende taken op het gebied van participatiebevordering. Naast Monique spraken ook Erik Dannenberg (voorzitter Divosa) en Hans Gorissen en Kevin Wien (beiden werkzaam bij Reakt).

De organisatie was in handen van Stichting Rehabilitatie ’92 (R92), een landelijk opererend bij- en nascholingsinstituut dat zich bezighoudt met het verzorgen van trainingen en consultatie op het gebied van Rehabilitatie. Het webinar is goed ontvangen door de deelnemers. Na afloop kreeg de stichting veel positieve reacties.

Ondersteuning werkzoekende bij gesprekken

Monique van Biezen (belangenbehartiger bij Stichting Lumen) heeft ervaren dat zorgomgevingen wel degelijk mensen positief kunnen ondersteunen richting arbeid. Ze geeft aan hoe belangrijk en helpend het is als de zorg waar nodig en gewenst ondersteuning biedt. Bijvoorbeeld als cliënten in gesprek gaan met werkomgevingen, het UWV of andere instanties. Zij benadrukt hoe moeilijk het kan zijn als werkzoekende om aan anderen uit te leggen waarom je bijvoorbeeld (nog) niet meteen op volle kracht kunt werken, of waarom jij je zo gedraagt zoals je dat doet.

Ondersteuning bij (een heroriëntatie op) werk

Een ander aspect vindt zij dat er naast goede behandeling ook gedegen ondersteuning geboden wordt bij (een heroriëntatie op) werk. Ze gaf aan het belangrijk te vinden dat er rehabiliterend gewerkt wordt. Ze licht toe, dat ze in haar zoektocht meerdere pogingen heeft ondernomen om weer te gaan werken, zonder positief resultaat. Op een zeker moment kreeg ze begeleiding van een trajectbegeleider die werkte met de Individuele Rehabilitatie Benadering (IRB). Na een uitgebreid IRB-traject te hebben doorlopen wist Monique beter wat ze wilde, wat ze kon en had zij een gedegen plan van aanpak om zelf aan de slag te kunnen gaan.

Uit eigen ervaring anderen helpen met cursus Power cv

Monique heeft haar ervaringsdeskundigheid later ingezet bij het begeleiden van mensen richting arbeidsmarkt. Zij heeft een cursus ontwikkeld waarin deelnemers leren om ‘gaten’ in hun cv positief te gaan opvullen. Op basis van ervaring, weet ze dat mensen in de tijd dat zij niet werken wel andere zaken doen die krachtig en van belang zijn, ook in relatie tot arbeid. Deelnemers die  aan de slag gaan met het maken van een Power-cv gaan met andere ogen kijken naar wat ze hebben gedaan, naar wat ze kunnen en ze hebben een beter cv!