Onderzoek naar terughoudendheid van managers over aannemen werknemer met psychische problemen

Geplaatst op 6 maart 2021 -
werk, vacature, werkgevers
Een meerderheid van Nederlandse leidinggevenden (64%) staat terughoudend tegenover het aannemen van sollicitanten met psychische klachten of aandoeningen. Uit nieuw onderzoek van Tilburg University door Kim Janssens e.a. blijkt verder dat 1 op de 3 managers niet echt openstaat voor het verwelkomen van een sollicitant die in het verleden psychische problemen heeft gehad. Ook als er nu geen problemen meer zijn. Voor het onderzoek zijn 670 leidinggevenden uit alle sectoren ondervraagd.

Onderzoek naar houding van leidinggevenden

In het onderzoek stonden de kennis, houding en ervaringen centraal van leidinggevenden ten aanzien van werknemers die bijvoorbeeld depressie, burn-out, angst en stress hebben gehad. De conclusies hebben grote gevolgen voor de sociale inclusie in Nederland, te meer daar 75% van de werknemers er voor kiest om open te zijn over psychische gezondheidsproblemen op het werk – dit blijkt o.a. uit eerder Tilburgs onderzoek.

Publicatie van het onderzoek

De studie van Kim Janssens e.a. staat in het gerenommeerde tijdschrift Occupational & Environmental Medicine, onderdeel van de British Medical Journals. Lees hier de publicatie: Line Managers’ Hiring Intentions regarding People with Mental Health Problems: a Cross-Sectional Study on Workplace Stigma

Opgenomen op de Werkvloer

Het team van Opgenomen op de Werkvloer ondersteunt bedrijven en organisaties door het geven van voorlichting over psychische klachten en aandoeningen in relatie tot antistigma-tools en mogelijke aanpassingen op de werkvloer. Hierbij worden ervaringsdeskundigen, consulenten en begeleiders ingezet om (op locatie) uitleg te geven over deze werkaanpassingen, regelingen en voorzieningen en over de extra ondersteuning van medewerkers. Dit alles is 2021 kosteloos. Neem vrijblijvend contact met ons op dan kunnen wij in een werkbezoek meer hierover vertellen.